הפעם בחרנו להציג בפניכם פרויקט מעורר השראה של סטודיו הנקין שביט. השראת הפרויקט נשאבה מעולם האדמה, ועל פיה תוכננו חלקי הבית השונים. למטבח בפרויקט נבחרו ארונות גבוהים ומגירות בצבע אפור גרפיט דמוי מטאל, בעוד שלאי בחרו המעצבים בוצ'ר אלון חי ובועט. פרטים נוספים על הפרויקט ותמונות נוספות בכתבה הבאה >>
צילום: אסף פינצ'וק
קצת על סטודיו הנקין שביט:
סטודיו הנקין שביט בניהולם של עירית הנקין וזהר שביט נפתח בשנת 2004 כסטודיו עצמאי ומוביל לעיצוב. הסטודיו פועל ביפו בלופט מעורר השראה ששופץ מן היסוד, הצופה לים ולנוף האורבאני המדהים של יפו-תל-אביב.
סטודיו הנקין-שביט מעניק ללקוח את כל צרכיו בפרויקט ומלווה אותו החל משלב הרעיון המחולל הראשוני, דרך תכנון מבני וכלה בעיצוב חלל הפנים. ראשית תהליך העבודה הוא ביצירת רעיון מוביל לפרויקט, המאפשר לכל מרכיבי הבנייה לחבור יחדיו עד ליצירת מכלול שלם. הסטודיו עוסק גם במחקר טיפוסי הבניין, בית סובב חצר ומבנים צרים. מאז הקמת הסטודיו תוכננו פרויקטים רבים ומגוונים, חלקם הגדול הוצג ופורסם במגזינים בארץ ובעולם. בימים אלו הסטודיו מעורב בתכנון מגוון פרויקטים: דירות מגורים לשיפוץ מקיף, תכנון דירות מגורים "על הנייר", עיצוב פנים ותכנון של בתים פרטיים במושבים ובעיר ועיצוב פרויקטים בעלי ערך היסטורי ייחודי.
על הפרויקט "בית החריש":
המושג "חריש" היווה מקור השראה ראשוני בשלב התכנון הרעיוני של הפרויקט. "החריש", המהווה התערבות סדורה למתחם אדמה, מחלק אותה לרצועות או אזורי זריעה. אותם אזורים המהווים כתתי-חלל של החלקה מופיעים בוילה בתצורת חללים שונים, כאשר מקצבי "החריש" מייצרים את המעברים בין הציבורי לפרטי. החללים יוצרים מערכת סדורה אורכית ומערכת אקראית-רוחבית, של האדם ותנועתו בבית.
תכנון הבית משלב פרוגרמה עם מבנה קרקע טופוגרפי שיפועי קיים, במגרש צר וארוך, המשתרע על כשני דונמים. הבית הינו מתחם כולל המשלב חיבור בין "בתים" נפרדים בעלי קומה אחת, המשרתים את הפרוגרמה של יחידת ההורים, יחידת הילדים, החניה, שירותי האורחים והמטבח. חיבור ה"בתים" נעשה ע"י "סככה" – מבנה קל המשלב זכוכית עץ ופלדה ומשרת את הפרוגרמה של פינת האוכל וחלל האירוח. אזורי החוץ משלבים את הקשר בין הגינה הקדמית הסמוכה, רמפת הירידה לחניה, ציר הגישה הרגלי של האורח ובין הגינה האחורית המכילה בריכה, פינות אירוח וכן מוקדי תצפית שונים אל עבר חלקת המטע האחורית.
על המטבח בפרויקט:
בפרויקט זה תוכנן מטבח בצורת "ר", העוטף את האי במרכזו. הכיור ומשטח העבודה פונים במבטם אל החוץ, כמו גם האי שפונה לרחבה החיצונית ולבריכה, כך שנוצר חיבור בין המטבח לשאר החללים.
המטבח מורכב משלושה אלמנטים עיקריים, יחידת הארונות הגבוהה המכילה את המקרר ומוצרי חשמל נוספים ומתפקדת כ"קיר" אחסון בגוון אפור גרפיט כהה- צבע בתנור. האלמנט השני הינו יחידות אחסון נמוכות, הכוללות משטח עבודה ראשי, המכיל כיור וכיריים. ארונות אלו צמודים לקיר ולחלון ולכן נבחר שיש אבן קיסר, המחזיר את האור ומחזק את התאורה הטבעית המגיעה מן החוץ. האלמנט השלישי הינו פינת הישיבה ואזור עבודה נוסף, "אי העבודה", אשר חופה בעץ אלון גושני (קורות ברוחב חופשי ובעובי 2 צול).
מה החשיבות של חלל המטבח בעיניך? כמה יחס אתה נותן לו בתהליך העיצוב? האם הוא מהווה שלב יסוד בתכנון הבית?
בכל סביבת מגורים אנו מתחילים קודם כל עם חלל המטבח והאכלה שבד"כ מכתיב את העיצוב כולו. אנו מאמינים שהמטבח הוא למעשה מיקרו של המקרו. אנחנו כחברה ישראלית מאמינים שחלל המטבח וחלל האכלה (פינת האוכל/ אי העבודה) הם לב הבית סביבו מתרחשות כל סיטואציות החיים והתנועה בבית.
מה מייחד את חברת "סמל מטבחים" משאר חברות המטבחים?
סמל מטבחים מבחינתנו, היא חברה הנותנת לנו כמעצבים חופש ביטוי ויצירתיות יחד עם שלל האפשרויות המוצגות בחללי התצוגה המרהיבים.
מה הכי יפה במקצועות עיצוב הפנים והאדריכלות?
הסוגיה המרתקת מבחינתנו הוא יצירת חלל, מקום שהוא גדול מסך מרכיביו כלומר דרך חיבור של חלל פנים עם מרחב חוץ נוצרת תפיסה מרחבית אשר שוללת או מורכבת מעולם התוכן הדו ממדי של סוגיית גודל במטר מרובע למשל. כלומר חללי הדו שיח בין הפנים לחוץ הם המרגשים ביותר הם אינם קשורים בהכרח לפרוגראמה אלה לחוויות האדם הנע בחלל. בחלל הפנים מרתקת אתנו תפיסת השילוב או החיבור בין פרוגראמות שונות כגון יחסים בין מרחבי החלל לדוגמא היחס בין המטבח לחלל האירוח כלומר לא חלל אחד כי אם לפחות המפגש בין שני תפקודים לפחות לרוב זה גם יותר משניים עיצוב טוב תמיד מתעסק במינון בין חיבור הפרדה וכל האפורים שביניהם.